Belgische jeugdschaakkampioenschappen aan zee!

Categories: Nieuws

Jorden en Lisette op het strand

Een BJK aan zee vereist een strandwandeling, vinden Jorden en zijn oma.

Na Oostende, Houffalize en Brugge strijkt het Belgisch jeugdkampioenschap dit jaar neer in een andere toeristische trekpleister die ons landje rijk is, nl. Blankenberge, parel aan de kust, het paradijs op aarde voor wie zand met schelpjes lust. Maar in deze koude aprilmaand toch vooral het mekka voor 260 schaakminnende jongens en meisjes.

Giel is klaar voor zijn eerste BK.

Giel is klaar voor zijn eerste BK.

Waar geschaakt wordt mag de SLim niet ontbreken, en dus sturen wij volgende talenten het schaakveld op: Fleur Swennen, Giel Hendrickx en Bram Veestraeten uit het hoge noorden (SLim Neerpelt), Robbe Lenaerts, Erik De Coninck, Jorden Bratuszewski en Jona Kumpen uit het centrum (SLim Houthalen-Oost) en uit het diepe zuiden Niels Martens (SLim Tongeren). Erelid Lennert Lenaerts mag natuurlijk ook niet ontbreken. Hij was één van de tien spelers die uitverkoren waren om in de elitereeks te spelen.

De eerste dag leverde misschien niet altijd het verhoopte spel op, maar de punten stroomden vlotjes binnen: Giel was bye, en de anderen wonnen allemaal. Oké, Niels won weliswaar niet de partij, maar als 5-jarige je allereerste toernooipartij spelen, en dan meteen je tegenstander drie kwartier lang het vuur aan de schenen leggen, is een overwinning op zich. Tegenstander Daniel Dardha kroop na een zet of 12 trouwens door het oog van de naald.

Robbe kon het laken wel naar zich toetrekken: hij pareerde vakkundig een vijandige aanval met een tussenschaak. De lont werd aldus uit het kruitvat getrokken, en het leverde hem nog een stuk op ook. Genoeg om later de partij winnend af te sluiten.

Ook broer Lennert rijfde het volle punt binnen. Om in de elitereeks kans te maken op de eindoverwinning, mag je niets laten liggen tegen de laagst geklasseerde. Lysander Hans (Eynatten) bewees vorig jaar echter dat hij geen gewillige prooi is, door van enkele toppers punten af te snoepen. Lennert liet het echter niet zover komen.

Fleur speelt bij de -12 in een apart meisjestoernooi, wat een zeldzaamheid is bij de Belgische jeugdkampioenschappen. Zij had meteen haar handen meer dan vol, maar haalde het uiteindelijk toch van Annelies Vitharana.

Jona en Erik overvleugelden hun tegenstanders dan weer volledig. Dat kon van Jorden niet meteen gezegd worden. Als er ooit een gouden Houdini uitgereikt zou worden, dan kan die prijs Jorden niet ontsnappen. Hij balanceerde weer op de rand van de afgrond, maar als de diepte wenkt, dan wenkt Jorden gewoon even terug en wint de partij.

Ook Veestraeten ging voor Victorie: Bram haalde eveneens de volle buit binnen en dat bracht onze score na de eerste dag op 8 uit 9.
Onze oud-leerlingen Pieter-Jan, Marnicq en Lars scoorden samen 2,5 op 3, en ook de andere Limburgers deden het voortreffelijk.

Limburg boven dus na dag één, maar eerste gewin is kattengespin… en goed begonnen is half gewonnen.

 

Author: Jeroen Cillen

Jeroen is lesgever in Hasselt en Houthalen-Oost, en hoewel hij niet kan zwemmen is hij ook de drijvende kracht achter het schaakweekend.