BJK 2013: dag twee aan zee.

Categories: Nieuws

Dag 2 van het BJK zit erop, en voorwaar, we behaalden nog meer punten dan op de succesvolle openingsspeeldag. Het hielp natuurlijk dat er vandaag 2 rondes en dus dubbel zo veel partijen gespeeld werden.

Après-chess in Blankenberge

Ouders, trainer en spelers samen na een partij

In de elitereeks stond Lennert voor een moeilijke partij tegen Stefaan Beukema. Beukema koos enigszins verrassend voor de Bird-opening, maar na een foutje in het begin van de partij verloor dat vogeltje veel van zijn pluimen en werd het een vogel voor de kat. Later hield Lennert in een partij met wisselende kansen Nicola Capone op remise, en zo blijft Lennert aan de leiding.

Ook aan de leiding: Fleur Swennen bij de meisjes -12, en dat nog met het maximum van de punten.

Meest tevreden was Jorden Bratuszewski. Na een mindere ochtendpartij waarin hij niet verder kwam dan remise, won hij ’s namiddags na een ware uitputtingsslag. Eerst de aanval van wit afgeslagen, de juiste stukken geruild, en plots kwam zijn paardenspan in actie. Wit werd helemaal teruggedrongen, en moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Erik en Jona verloren elk 1 partij tegen gereputeerde tegenstanders, en mogen in ronde 4 een onderonsje uitvechten. Giel tenslotte kon vandaag geen partij winnen, maar in zijn eerste groot toernooi is het opdoen van ervaring de voornaamste doelstelling.

Bij Niels Martens is dat niet anders. Hij had het wat moeilijk vandaag, maar door een bye in ronde drie is ook zijn eerste punt een feit.

In de categorie tot 16 botste Bram ’s ochtends tegen een te sterke opponent, maar hij herstelde zich snel en won de namiddagpartij. Met twee punten op drie nestelt hij zich in de subtop.

Nog een subtopper is Robbe Lenaerts. Ook hij won al twee keer. Enkel Robbert Decruyenaere kon hem bedwingen, maar ja, die is ook al eens naar een WK geweest.

Tot slot nog enkele quotes zoals ik ze onthouden heb:

–        Een coach tijdens de voorbereiding van een partij: “hebt ge dat thuis bekeken, of hebt ge naar Thuis gekeken”.

–        In de analysezaal over de spectaculaire partij tussen Yordi Schaeken en Stefaan Beukema: “waarschijnlijk staat zwart in deze stelling iets beter, maar het is heel ingewikkeld en het blijft natuurlijk Scha(e)ken”.

Author: Jeroen Cillen

Jeroen is lesgever in Hasselt en Houthalen-Oost, en hoewel hij niet kan zwemmen is hij ook de drijvende kracht achter het schaakweekend.