Blankenberge: BJK, de slotfase: Fleur kampioen!

Categories: Nieuws

Vrijdag 12 april, en de SLim maakte zich op voor een topdag: bij de -12 meisjes kon Fleur Swennen voor de eerste keer de Belgische titel binnenrijven. Zij kreeg wel niet meteen een hapklare brok voorgeschoteld, integendeel. Tegenstandster Elsa had de hoogste rating van de groep, maar door haar quasi perfecte toernooistart, volstond een remise voor Fleur voor de titel. Die remise kwam ook uit de bus , en zo werd Fleur eindelijk Belgisch kampioene: adieu Poulidor! Een dikke proficiat voor Fleur! Op zaterdag zette Fleur de kers op de taart, met een mooie winst in haar slotpartij.

Bij de elite kon Lennert zijn superstart niet verderzetten. Hij is inmiddels teruggevallen Jorden maakt zich klaar voor een nieuwe partij.naar de middenmoot. Tegen Yordi Schaeken liep het vrijdag al vrij snel fout. Nog één ronde restte Lennert om het toernooi toch nog goed af te sluiten. De witte pionnen van Joris Verhelst kwamen op Lennerts koningsstelling afgestormd en uiteindelijk konden twee witte pionnen tot de 7de rij oprukken. Zijn moeder had alle hoop al opgegeven, maar een knap schijnoffer bracht redding. Lennert hield de partij op remise, en beëindigde het toernooi op plaats 6.

Bij de -16 werden we vertegenwoordigd door Bram. Die speelde een vrij onopvallend, maar degelijk toernooi. Helaas eindigde het met een nederlaag, waardoor hij op de helft van de punten pal in het midden van het deelnemersveld eindigde.

De categorie tot 14 jaar herbergde de grootste groep SLimmers. Voor Giel duurde het toernooi niet lang genoeg. Na een rampzalige start volgde een sterk slot. 3,5 op 9 voor een eerste BJK is zeker niet slecht. Jorden, Erik en Jona startten met hoge verwachtingen aan het kampioenschap. Alle drie stonden regelmatig aan de deur van de top-10 te kloppen. Enkel Jona zou er in slagen: na een knappe matcombinatie in de slotronde eindigde hij op een mooie 9de plaats op 57 deelnemers. Voor Erik verliep die slotronde minder goed. In een gunstige stelling sloeg het tijdnoodmonster toe. Plots kreeg wit tegenspel en keerden de kansen volledig, zodat Thomas Demarré met de zegepalm aan de haal kon gaan. Erik zakte hierdoor naar stek 20, onder andere omdat Jorden zijn slotpartij wel won, en zo op de 15de plaats terecht kwam.

Bij de jongens tot 12 speelde Robbe een degelijk toernooi, dat hij afsloot met een zet die van computerprogramma Fritz twee uitroeptekens (zeer sterke zet) kreeg. Eindigen op een hoogtepunt heet zoiets, en met 5 op 9 eindigde Robbe in de subtop.

Niels Martens bij de -8 heeft helaas het toernooi vroegtijdig moeten verlaten en speelde de slotdagen niet meer mee. Van hem onthouden wij vooral dat hij in ronde 1 een gewonnen positie bereikte tegen de latere vice-kampioen Daniel Dardha.

Van de oud-SLimmers onthouden we de knappe tweede plaats van Lars Swijsen bij de elite en de knalprestatie van Pieter-Jan Snoeks bij de -16. PJ balanceerde in partij 8 op een slappe koord, maar kon het laken naar zich toetrekken. In de slotronde was hij nog steeds een belangrijk titelkandidaat, maar hij moest wel winnen om zijn kansen gaaf te houden. Dat lukte niet. Hij verloor een stuk, de partij en de titel. Moeder Wies had verklaard te stoppen met roken als één van haar zonen op het podium stond. Pieter-Jan werd vierde. Het was jongste zoon Marnicq die het vonnis voltrok. Door een knappe winst tegen Deon Lee in de afsluitende partij eindigde hij op een derde stek. Chapeau, Marnicq! Veel goede moed, Wies!

Limburg haalde ook nog een tweede titel binnen: Ben Tuerlinckx hield een sterk deelnemersveld achter zich en werd primus bij de -16.

Author: Jeroen Cillen

Jeroen is lesgever in Hasselt en Houthalen-Oost, en hoewel hij niet kan zwemmen is hij ook de drijvende kracht achter het schaakweekend.