De tredmolen.

Categories: Schaakbegrippen

Je kent vast wel het wieltje waarin een hamster uren kan rondrennen zonder ook maar een centimeter vooruit te komen. Nu, dat is een tredmolen. Bij het schaken is dat een geweldig wapen omdat je de tegenstander laat rondlopen zonder dat hij daar ook maar iets aan heeft.

 

Vanwege het feit dat Donald jarig was had Guus een niet alledaags cadeau meegenomen te weten 4 zwarte paarden en ook nog 4 zwarte lopers. Dat is nog niet alles, zei Guus monter. Vandaag laat ik al je pionnen promoveren maar je moet wel de stukken gebruiken die ik je net heb gegeven.

Zo kwam de volgende stelling op het bord. Donald had zelfs eerder in de partij een ongeldige zet gespeeld maar daar wilde Guus geen punt van maken omdat Donald jarig was. Guus aan zet zette de tredmolen in werking.

In vroeger tijden werden wel eens postzegels uitgegeven waarvan de lijm craquelé was. Als je ooit zo’n postzegel tegenkomt moet je niet vergeten naar de achterzijde te kijken omdat je dan exact weet hoe Donald uit zijn ogen keek na het ondergaan van deze tredmolen.

 

Author: Ton Montforts

Hoewel reeds lang met pensioen kun je me elke dag van de week op elk tijdstip tegen komen te midden van een groep schakende kinderen. Van mij mogen ze de week oprekken met een achtste dag, ik zou er meteen gebruik van maken.