Leve Kakafonië, land van mijn droom.

Categories: Nieuws,Schaakweekend,SLim activiteiten,Website

2014_Zelem_100_9484 (2)Kakafonië, een klein staatje bevolkt met geitenhoeders. Een koninkrijk waar ieder kind ouder dan vijf zich weet te verdedigen tegen geitenhoedersmat, herdersmat in de volksmond. Een land waar de nationale voetbalploeg het, bij gebrek aan goede coach, nog niet ver geschopt heeft. Een oase van groen waar de koning het op zijn 97ste wel welletjes vindt en op pensioen gaat. En dat zonder kroonprins of –prinses.

31 jeugdige schakers beleefden het schaakweekend van hun leven. Zij zakten af naar het tot Kakafonië omgedoopte Zelem (Halen) om op zoek te gaan naar een troonopvolger voor koning Viktor. Het werd een politiek schaakspel vol valstrikken, want de prins van Geenkwaad deed zijn naam geen eer aan. Samen met Foudurwa, de bode van de oude koning, deed hij op frauduleuze wijze een greep naar de kroon. Gelukkig was er Hypoliet de persmuskiet, die de snode plannen net op tijd kon dwarsbomen. Zo kregen we onverwacht een Oud-Indische

2014_Zelem_DSCN0190

troonopvolger: Papi On de eerste, met zijn vrouw Mapi On als koningin.

En natuurlijk werd er veel geschaakt in Kakafonië: twee uur schaakles, raindropchess, vikingkübb (toch ook een beetje schaken), en als afsluiter een groot schaaktoernooi, gewonnen door Lev Katranov.

Kortom, het twaalfde Limburgs schaakweekend was weer een geweldige belevenis, die je, net als dit verslag, enkel kan begrijpen als je er zelf bij was.

Author: Jeroen Cillen

Jeroen is lesgever in Hasselt en Houthalen-Oost, en hoewel hij niet kan zwemmen is hij ook de drijvende kracht achter het schaakweekend.